Cu toții facem, pe parcursul unei zile, mai multă sau mai puțină mișcare fizică. Totuși, nu întotdeauna reușim să facem suficient de multă pentru ca aceasta să ne ajute în mod efectiv. Mișcarea fizică de zi cu zi, de exemplu mersul sau urcarea și coborârea scărilor, nu este suficientă pentru a înlocui un program de sport complex, cu beneficii însemnate atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Efectele pozitive ale sportului sunt într-o relație directă cu gradul de intensitate, cu durata, precum și cu frecvența mișcării fizice.

De ce ar trebui să facem mai multă mișcare fizică?

Pe lângă beneficiul bine cunoscut de ordin estetic, respectiv obținerea unei siluete armonioase prin creșterea masei musculare și intensificarea procesului de regenerare a organismului, mișcarea fizică prezintă și o altă serie de avantaje.

Mișcarea fizică contribuie într-o mare măsură la obținerea unui stil de viață sănătos. Cu cât depunem mai mult efort fizic, cu atât mai mult șansele de a ne păstra mai sănătoși și mai puternici cresc. Un studiu realizat de oamenii de știință, ca urmare a unor cercetări derulate pe parcursul a 25 de ani pe persoane care au efectuat în mod constant exerciții fizice, a relatat faptul că subiecții respectivi s-au confruntat cu un număr mult mai mic de afecțiuni medicale, au avut o viață activă mai mult timp și au prezentat cu 50% mai puține riscuri de a muri în jurul vârstei de 60 de ani, comparativ cu persoanele inactive.

Prin mișcare sângele este pus în circulație, ceea ce presupune obținerea unor cantități mult mai ridicate de oxigen și de substanțe nutritive, precum și mai multă energie. Prin aportul de substanțe necesare și de energie, celulele funcționează la parametri optimi, nu se îmbolnăvesc și se multiplică în mod corespunzător. Astfel, riscul de a apărea mutații în interiorul celulelor și de a se transforma în celule canceroase este mult mai redus. Cercetătorii susțin chiar faptul că mișcarea, executată în mod regulat, diminuează cu până la 40% riscul de a dezvolta o maladie canceroasă.

De asemenea, mișcarea fizică, prin eliberarea de serotonină și de endorfine, responsabile pentru asigurarea stărilor noastre de fericire și de bunăstare, ajută la diminuarea stresului. Faptul că mișcarea ajută la gestionarea mai eficientă a stresului reprezintă un punct în plus în menținerea sănătății noastre psihice. Totodată, atunci când facem sport, creierul se oxigenează mult mai bine, iar riscul de a întâmpina diferite afecțiuni neurologice este în mod considerabil diminuat.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că obținerea de beneficii pe termen lung pentru organism apare odată cu practicarea a mininum patru ore de exerciții fizice în fiecare săptămână.

Dacă te-ai convins de cât de importantă este mișcarea fizică pentru viețile noastre, te așteptăm la Body Art Wellness Club, situat în incinta RIN Grand Hotel, pe Șoseaua Vitan-Bârzești 7D. Aici găsești aparatură profesională și antrenori cu experiență vastă în domeniu, gata oricând să te îndrume pentru a efectua cele mai utile exerciții fizice, în condiții maxime de siguranță. Fă astăzi mișcare, îți vei mulțumi pe viitor!