L-carnitina nu este un aminoacid propriu-zis, insa, datorita proprietatilor sale, asemanatoare aminoacizilor, multi nutritionisti o  iau drept un aminoacid. Mai precis L-carnitina este o substanta asemanatoare aminoacizilor si vitaminelor deoarece este construita din aminoacizi, din lizina si melotonina, precum si din vitaminele C, B3, B6 si in plus, din fier.

Este cunoscut rolul Carnitinei pentru metabolizarea grasimilor, in vederea asigurarii resurselor energetice ale organismului, avand in vedere faptul ca ajuta la transportul grasimilor in mitocondriile celulelor, unde acestea sunt arse.

L-carnitina este o substanta a carei functie principala este de a facilita transportul si metabolismul acizilor grasi in celula, unde sunt oxidati si transformati in energie.
Studiile de specialitate au confirmat faptul ca administrarea a 2 grame de L-carnitina pe zi asociat unui program adecvat de exercitii fizice si de regim alimentar au produs o scadere semnificativa a greutatii corporale, apreciindu-se pe baza determinarilor efectuate ca, 70% din cantitatea de grasime arsa de catre organism se datoreaza administrarii L-carnitinei. In afara faptului ca imbunatateste performantele sportive si in general a starii generale de sanatate, L-carnitina este indispensabila persoanelor supraponderale si obeze. Rezumand, vom  enumera in cele ce urmeaza cateva proprietati ale L-carnitinei:

  • accelereaza metabolismul lipidelor, favorizand oxidarea lor la nivel celular;
  • mobilizeaza depozitele de grasime;
  • mareste performantele fizice si rezistenta imunologica a organismului;
  • reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului.

Administrarea cu 30 – 60 minute inainte de efectuarea antrenamentelor a 1 – 2 grame de L-carnitina asigura cresterea volumului masei musculare, fara depuneri de grasime, obiectiv scontat de toti atletii.
Totodata s-a demonstrat ca L-carnitina imbunatateste circulatia sanguina in muschii care sunt supusi exercitiilor fizice, asigurand astfel o mai buna oxigenare si ajutand la prevenirea oboselii si a deteriorarii musculare.